JERKY'S originál příchuť Classic (nepálivé)

Originální české sušené hovězí maso, ideální jako zdravá výživa s využitím nejen pro sportovce, ale také výborná pochoutka k pivu a vínu. Jedinečná receptura. "Jednou ochutnáte, pak už nikdy neodoláte".

Varianta
Skladem Momentálně nedostupné Zvolte variantu
Kód: 001 002 Zvolte variantu
135 Kč 235 Kč od 135 Kč
JERKY'S originál příchuť Classic (nepálivé)
Akce Tip

JERKY'S - originální české hovězí sušené maso

Jerky, případně sušené maso, můžeme na Českém trhu vídat již několik let. Kam však sahá historie sušeného masa? Kde se vlastně samotný pojem "jerky" vzal a jak dlouho si mohou na oblíbené delikatese lidé pochutnávat po celém světě?

Nejprve samotný název pro sušené maso. Původ označení není žádnou záhadou, pojem "jerky" se objevil v jazyku zvaném "Kečuánština", jež byla řečí pradávných Inků. Ti pochoutku označovali jako "ch'arki", což přímo doslova znamená v překladu "sušené maso". Tento název se pak vlivem americké kultury v průběhu desítek let přeměnil na současnou aktuální formu.

Samotný objev sušeného masa lidem umožnil zcela změnit způsob spotřeby bílkovin - nejenže maso díky úpravě vydrželo mnohem déle, ale také bylo snadno přenosné a bylo vždy koncentrovanou energií potřebnou pro dlouhé cesty. Samotné Jerky je možné v zásadě dělat prakticky z jakéhokoliv druhu masa. My máme pro vás v naší nabídce hovězí masa s jedinečnými recepturami.

Historie Jerky sahá až do 16. století.

Několik zdrojů tvrdí, že sušením masa začali Indiáni při zpracování ulovených bizonů. Jiné prameny píší, že s Jerky začali Kečuové již v průběhu 16. století.
Ať už je původ jakýkoliv, tak staletími osvědčený způsob úpravy masa se přenášel z jedné generace na druhou.

Složení hovězího masa

Hovězím masem v užším slova smyslu se myslí příčně pruhovaná svalovina, k ní přiléhající tkáně (kosti, tuková tkáň, pojivo, a to včetně nervové tkáně a krevních a mízních cév). Nejdůležitější a nejhodnotnější částí masa je svalová tkáň.Jeho jakost je dána jemností svalových vláken, obsahem tuku a jeho typem, podílem svalové tkáně a dalšími faktory.

Mladé kusy mají jemně vláknité maso, svalovina starších jedinců je hrubě vláknitá. Staří býci a dojnice mají nízký obsah intramuskulárního tuku, takové maso bývá tvrdší a méně chutné. U jalovic a volů naproti tomu dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, který maso výrazně prorůstá, takže při řezu je vidět mramorování. Vnitrosvalový tuk zřetelně zlepšuje chuťové vlastnosti masa, nashromáždí-li se však větší množství mezisvalového tuku, je to už vnímáno jako nežádoucí. Průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách by proto neměl přesahovat 5,7-6,2 %, libové hovězí maso obsahuje do 3 % tuku.

Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2.

 

Nutriční hodnoty: 

Nutriční hodnoty ve 100g činí:

  • 75-80 bílkovin,
  • 1 gram sacharidů,
  • 4 gramů max tuku,
  • 1 gram soli.

SLOŽENÍ:

  • Hovězí maso,
  • sojová omáčka,
  • mořská jodovaná sůl,
  • sušený česnek,
  • chilli papričky,
  • worchester,
  • olivový olej.

 

Důležité upozornění:

Trvanlivost sušeného masa je 6 měsíců. Po otevření spotřebujte do tří dnů. 

Zpět do obchodu